Képessé teszlek BÁRMIRE!

Ilyen és hasonló ambiciózus ígéretekkel már tele padlás, ugye? Olyannyira, hogy csak legyintesz, ha ilyet olvasol és inkább folytatod tovább, amit eddig. Tégy most kivételt!

Kár, hogy az önfejlesztés, öngondoskodás még nem elég trendi hazánkban. Csak kevesen ismerik fel ennek az igazi hasznát. De ahogyan az egészségtudatossággal kapcsolatban is megfigyelhető volt a növekvő figyelem az elmúlt évtizedekben, úgy várható, hogy nagyobb teret kap a közeljövőben a lelki egészségfejlesztés is. Legkésőbb majd akkor, amikor a barátok és barátnők szerint is trendi terápiára, coachhoz vagy más segítő szakemberhez járni.

Na de nézzük, hogy jelen esetben a coaching hogyan tesz képessé? Mert most mondhatnád, hogy vagy képes vagyok valamire, vagy nem. Mit tud ezzel kezdeni egy külső segítő? Az a helyzet, hogy nagyon sok mindent. A coaching ereje épp abban rejlik, hogy nem általános, másoknak működő megoldásokat próbál rád erőltetni egy-egy téma kapcsán, hanem segít feltárni azt, ami nálad a legjobban működik. Segít észrevenni a vakfoltokat, akadályokat, rossz mintákat. Jó párhuzam a fogyókúrás program, amiből óriási kínálattal szembesülünk. Vannak aktuálisan trendi, nagyon sztárolt programok és kiegészítők, amik mögött a hatásos marketingen kívül jó esetben tényleg az van, hogy átgondoltan tervezik meg őket, igyekeznek a lehető legszélesebb körben hatékonyan működővé tenni őket. De mi történik, ha pont nálad nem hozzák a várt eredményt? Akkor rossz a program? Nem, a program nagyon jó, a többségnél szuperül működik. De ebben a dologban, most éppen neked a személyre szabottság hiányzik. Vagy a te személyiséged ebben a témában több támogatást igényel.

Az önfejlesztés témakörében az általános programoknak jól megfeleltethetőek a segítő, fejlesztő tematikájú könyvek. Nagyon nagy a választék, folyamatosan jelennek meg újabb és újabb szuper könyvek. Én is sokat olvasok, szükség is van rá. De attitűd szintű, hosszútávon beépülő hatást elérő változást csak az arra nagyon fogékonyaknál, eleve tudatos, fekete-öves önfejlesztőknél tudnak jó eséllyel elérni. Egy személyre szabott segítő beszélgetéssorozat nagyobb valószínűséggel tud hatást elérni, figyelembe tudja venni az egyéni sajátosságokat: ha arra van szükség a motivációt támogatja az úton és ami nagyon fontos ad egy közvetlen visszajelzést, megmutat egy vagy akár több külső nézőpontot.

Aki már gondolt rá, hogy tesz egy próbát, de még bizonytalan, annak az egyik kedvenc kérdésemet tenném fel: Mit veszíthetsz vele?

Megmondom. Veszíthetsz maximum 90 percet az életedből. Nem többet, hiszen ha nem erre gondoltál, ha ez egész más, mint amire szükséged van, akkor nem kerül semmibe a nyitó beszélgetés.

Amit viszont nyerhetsz:

  • új szemszögből való rálátást a problémáidra
  • motivációt
  • új, friss energiákat
  • kitörési lehetőséget a rögzült, gátló gondolkodási sémákból
  • javuló önbecsülést
  • új módszereket és megküzdési technikákat a mindennapokhoz
  • és igen, képessé válsz arra, hogy elérd, amit célul tűzöl ki magadnak.